inapoi

Avantajele utilizarii Invertoarelor de Frecventa

22.09.2016 / Industrie

Utilizarea invertoarelor de frecventa pentru motoarele asincrone sau mai pe romaneste cele produse la Electroprecizia Sacele sau UMEB Bucuresti, prezinta o serie de avantaje:

Pentru motoarele trifazate pana la 4 Kw (0,18 Kw, 0,4 Kw, 0,75 Kw, 1,1 Kw, 1,5 Kw, 2,2 Kw, 3 Kw, 3,7 Kw si 4 Kw) invertoarele cu alimentare monofazata 230 V ac (la priza) si iesire 3 x 220 V ac, se pot folosi impropriu spus ca "sursa de alimentare". In gospodariile care nu dispun de retea trifazata pot fi utilizate pentru actionarea pompelor de apa, al morilor cu ciocanele folosite la fabricarea nutreturilor combinate pentru animale si pasari, la functionarea circularelor de taiat lemne, strunguri, freze, prese mecanice cu excentric, pompe hidraulice, etc.
Aceste invertoare permit obtinerea unor turatii variabile continue sau in trepte, datorita timpilor programabili de pornire si oprire se obtin performante foarte bune al functionarii motoarelor, inclusiv pornirea in sarcina al unor utilaje care nu necesita neaparat golirea utilajelor pentru a porni din nou in cazurile de oprire accidentala.

Avantajul folosirii acestor invertoare in sistemul de pompare al apei il reprezinta mentinerea presiunii constante in conducte si reducerea efectelor negative al "loviturii de berbec" ce apare atunci cand oprirea si pornirea pompelor se face cu ajutorul contactorilor.

Dupa parerea noastra datorita micsorarii gabaritului invertoarelor si scaderea continua a preturilor de vanzare, probabil in urmatorul deceniu disparitia contactoarelor va fi iminenta iar inlocuirea acestora cu invertoarele se va face in proportie de 100%.

Datorita condensatorilor montati pe modulul de putere care comanda alimentarea motoarelor electrice, nu mai este nevoie de compensarea energiei reactive, deoarece aceasta functie este realizata de invertor.

Alte avantaje al utilizarii invertoarelor: la turatii mai mici decat turatia nominala a motoarelor electrice se reduc uzurile mecanice al lagarelor, elimina socurile mecanice al conexiounii stea-triunghi realizata cu contactori atat la pornire cat si la oprire.

Permit realizarea unor automatizari simple, sigure si robuste in care pot fi eliminate posibilele erori umane.

Au inglobate toate protectiile, atat cele necesare actionarii motorului electric cat si invertorului insusi.

Distribuie articolul:
inapoi